Snart kan alla boende vid Bomstadbaden surfa

av nov 5, 2018Referenser

Snart kan alla boende vid Bomstadbaden surfa trots stor yta och tuff terräng

Sommaren 2019 kommer alla Bomstadbadens besökare och hyresgäster ha tillgång till starkare WiFi. Med hjälp av rätt erfarenhet och smarta etapplösningar har X-Border lyckats fixa fiberanslutningen till de stora ytorna med mycket skog, stugor och husvagnar.

– Alla som kommer hit frågar först och främst vad vi har för WiFi, så det är förstås ett måste att det ska vara en bra Internetuppkoppling över hela området, säger David Nordentjell, vd, Bomstadbaden.

Målet är att alla gäster ska kunna surfa i vardagen, exempelvis läsa nyheter, mejla och använda sociala medier.  Därför ville Bomstadbaden ha bättre nät över hela anläggningen, men med ett så stort område och i den terrängen måste arbetet göras i olika etapper.

– Området är 25 hektar stort och terrängen är svår med mycket träd och olika typer av byggnader. Husvagnarna är till exempel delvis byggda av plåt, vilket gör det lite mer komplicerat, förklarar David.

– Vi har delat in området i olika etapper och har hittills anslutit fyra av dem till nätet. Dit hör en stugby,receptionen, restaurangen. Totalt finns 6 800 anslutningar och i snitt är det 100 personer som använder det, säger Victor Orbay, projektledare, X-Border.

Victor och Semir planerar Bomstadbadens wifi

Förberett för fler fiberanslutningar

De räknar med att det kommer att bli 11-15 etapper och målet är att alla dessa ska vara klara sommaren 2019.  Det är även förberett för fiberanslutningar till framtida stugbyar.

– Nästa etapp vi ska ta oss an är Udden, som är 500 meter lång och där det står ett 30-tal husvagnar. Det blir en extra utmaning, berättar Victor.

Fler behöver uppkoppling under sommaren

Verksamheten är beroende av väder och säsong. Under sommarhalvåret är det betydligt fler som bor där och kapaciteten måste räcka året runt. Att det är mycket gäster på sommaren har också inneburit att det tagit längre tid att gräva eftersom de fått ta extra mycket hänsyn till logistiken när det varit mycket människor i rörelse. 

– I byn Tallen bor flest gäster och där har vi byggt för att kapaciteten ska räcka till 450 personer, säger Victor.

Letade efter någon med erfarenhet av liknande lösningar

– Bomstadbaden installerade WiFi första gången för åtta år sedan, men har upptäckt att det behövs en mer långsiktig lösning.

Då ville vi att det skulle gå snabbt och vara billigt. Nu har vi förstått att vi måste göra det ordentligt. För att få en så bra lösning som möjligt anlitade vi X-Border eftersom Victor har jobbat med liknande lösningar och samma utmanande miljöer. Han har precis rätt kompetens för oss, menar David.

X-Border levererar all hårdvara och utrustning som behövs till WiFi-länken och konstruerar produkter som ska passa just Bomstadbadens verksamhet. Torcat levererar fiber och X-Border projektleder uppdraget med utbyggnaden.

Share This