Sven-Olov hjälper MSB med fungerande IT-infrastruktur

av okt 4, 2017Blogg, Nyheter

Sven-Olov är tillgänglig dygnet runt för att hjälpa MSB att rädda världen genom fungerande IT-infrastruktur

Vår IT-konsult Sven-Olov ingår i MSB:s (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) personalpool för internationella insatser sedan tio år tillbaka. Det innebär att han är tillgänglig 24 timmar om dygnet året runt och får förfrågningar om uppdrag för att se till att IT-infrastrukturen fungerar i samband med naturkatastrofer eller konflikter. Här kan du läsa om hans tankar kring detta ärofyllda jobb.

Centrala Erbil, torget och basarkvarteren. Det här är hjärtat av staden. Här i Erbil har Sven-Olov varit med och byggt upp en hel IT-infrastruktur på ett kontor.

Centrala Erbil, torget och basarkvarteren. Det här är hjärtat av staden. Här i Erbil har Sven-Olov varit med och byggt upp en hel IT-infrastruktur på ett kontor.

Tar tjänstledigt för att jobba utomlands

Att ingå i MSB:s personalpool är det bästa som finns. Det gör att jag får variation och extra utmaningar i vardagen. Jag trivs jättebra med mitt jobb, men känner att jag behöver få åka iväg emellanåt och göra annat. Det är sådan jag är. Om jag väljer att tacka ja till en förfrågan så får jag tjänstledigt och reser på en gång. Om jag känner att det inte funkar tackar jag nej till uppdraget helt enkelt.

Snabba ryck när plikten kallar

Oftast är det i samband med naturkatastrofer eller någon väpnad konflikt som jag får förfrågningar. Så när platser drabbas av jordbävningar eller cykloner kan jag få ett samtal med erbjudande om att åka idag eller imorgon. Och det är klart att jag kan. En skrivare som krånglar eller en server som ligger nere är ju faktiskt inte viktigare än människors liv och hälsa.

Säkerställer kommunikationen internt och med omvärlden

Min roll handlar om att stötta inom IT och kommunikation. Jag ser till att det finns fungerande IT-infrastruktur så att de internationella hjälporganisationerna kan kommunicera internt och med omvärlden. Oftast fungerar ingenting om det varit jordbävning eller cyklon. Då tar vi med oss satellitutrustning för att få Internet och generatorer så att vi får tillgång till el.

Vägskylt inne i centrala Erbil. Tar man fel väg kör man rakt in i krigszonerna.

Vägskylt inne i centrala Erbil. Tar man fel väg kör man rakt in i krigszonerna.

Nio gånger av tio är det någon FN-organisation jag jobbar för, som till exempel Unicef, UNHCR eller World Food Programme, fast jag är projektanställd av MSB. Vid akuta uppdrag i samband med naturkatastrofer är det UN OCHA som är samordnare.

Gillar variation i vardagen

Normalt är vi i tjänst under 2-3 veckor vid naturkatastrofer. Sedan är det skiftbyte. Jag får förfrågningar på uppdrag som sträcker sig över allt från en vecka till ett år, men jag tackar bara ja till kortare uppdrag. Om jobbet utomlands blir vardag är det inte lika roligt längre tycker jag.

Jag var i Nepal efter den stora jordbävningen för två år sedan. När jag fick frågan var det inte svårt att bestämma sig. Självklart kan jag åka till Nepal, hur kan man tacka nej till det? Det går ju inte.

Tid för njutning är nödvändigt även på utlandsuppdrag. Sven-Olov röker vattenpipa för att sätta guldkant på tillvaron.

Tid för njutning är nödvändigt även på utlandsuppdrag. Sven-Olov röker vattenpipa för att sätta guldkant på tillvaron.

Byggde upp IT-infrastruktur på fast kontor i Irak

Jag har exempelvis varit i Irak och byggt upp en hel IT-infrastruktur på ett kontor, som ska fungera långsiktigt. Sammanlagt har jag varit i tre månader i Irak, fördelat på flera tillfällen. Senaste uppdraget var jag i Erbil i Irak, där jag varit många gånger tidigare.

Nu hade jag turen att flyga därifrån några dagar innan den internationella flygplatsen i Erbil stängde på grund av en konflikt. Det känns ju bra, annars hade jag blivit kvar ett tag. Och trots allt – hemma är ju ändå bäst i längden.

Här kan du läsa mer om våra tjänster kring IT-infrastruktur. Är du intresserad av att veta mer om vårt uppdrag i Irak, är du välkommen att ta kontakt med Sven-Olov.

Share This